Новини

13/08/2013

„Пловдив 2019” затвърждава „Заедно” с амбициозен мултижанров проект

Фотография: © Sonya Stankova

Деца от различните етнически общности в Пловдив вече се обучават за участие в амбициозния мултижанров проект на „Пловдив 2019” и Държавна опера „Пловдив” — „Заедно”.

Събитието, което ще се случи в средата на септември на Античния театър, затвърждава концепцията на пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г. Проектът представя модерен прочит на класически музикални произведения, интерпретирани по начин, който се доближава до естетиката на младото поколение.

„Подрастващите ще бъдат обучавани и хореографирани според техники на съвременния танц, обвързани със задълбочен артистичен прочит на музиката, което гарантира високата професионална стойност на представлението, а не превръщането му в детски спектакъл с лека съдържателна форма”, коментира диригентът Виктор Илиев, който е главен ръководител на пърформанса.

„Заедно” е съвременен стойностен мултижанров проект, който обединява творческата енергия и усилията на утвърдени европейски артисти от различни сфери на изкуството — диджей, съвременен танц, симфоничен оркестър и светлинно шоу. Всичко това гарантира активното включване на деца и младежи, целейки да им осигури достъп до класически и съвременни форми на културата, какъвто досега те не са имали, обясни българският диригент, който работи с няколко авторитетни европейски оркестъра.

По иновативен и високо професионален начин събитието интегрира контрастни музикални произведения: Фабрицио Касол — „Кончерто гросо за чело, DJ и симфоничен оркестър”, Самуел Барбър — „Адажио за струнен оркестър” и авторски финал за чело, DJ, хор и голям симфоничен оркестър, съвременно танцово изкуство, сценография и светлинен пърформанс. За реализиране на представлението са поканени известни музиканти, хореографи, композитори, сценографи и дизайнери от цял свят с богата артистична биография.

Източник: Plovdiv24.bg

  • Plovdiv, Together, Viktor Ilieff,

Comments