Новини

13/08/2013

Световни звезди правят мултижанров проект „Заедно” на Античния

Деца от различни етнически общности и държавната опера заедно на сцената.

Фотография: © Sonya Stankova

Европейски шампион диджей и осветителят на Парижката опера се обединиха с диригента Виктор Илиев за уникалното шоу.

Фантастичен мултижанров музикален проект подготвя популярният в цяла Европа наш диригент Виктор Илиев. Той е двигателят на фантастично шоу, в което класиката ще се съчетае с електронен бийт и феерични светлинни ефекти. А екипът, с който Виктор организира идеята си, е повече от звезден. Зад пулта ще е европейският диджей шампион Grazzhoppa, който е и пионер в кросоувър жанра с класическа музика и електронен саунд. Зад кулисите ще е осветителят на Парижката опера Давид Дьобрине, който работи с най-значимите имена в оперната и театрална режисура в Европа като Ришар Брюнел и хореографът Лусинда Чайлдс. В Пловдив от две седмици живее и работи по проекта хореографът Евгени Корниаг от Беларус. През своята професионална кариера има поставени над 20 авторски спектакъла в Беларус, Русия, Германия, Испания, Естония, Исландия. Всички световни имена ще работят за реализиране на смелата идея с Държавна опера Пловдив и деца от различните етнически общности в града. А шоуто неслучайно ще се казва „Заедно“, какъвто е слогънът на кандидатурата ни за европейска столица на културата.

Събитието, което ще се случи в средата на септември на Античния театър, представя модерен прочит на класически музикални произведения, интерпретирани по начин, който се доближава до естетиката на младото поколение. „Подрастващите ще бъдат обучавани и хореографирани според техники на съвремения танц, обвързани със задълбочен артистичен прочит на музиката, което гарантира високата професионална стойност на представлението, а не превръщането му в детски спектакъл с лека съдържателна форма”, коментира диригентът Виктор Илиев, който е главен ръководител на пърформанса.

„Заедно“ е съвременен стойностен мултижанров проект, който обединява творческата енергия и усилията на утвърдени европейски артисти от различни сфери на изкуството – диджей, съвременен танц, симфоничен оркестър и светлинно шоу. Всичко това гарантира активното включване на деца и младежи, целейки да им осигури достъп до класически и съвременни форми на културата, какъвто досега те не са имали”, допълва Илиев. По иновативен и високопрофесионален начин събитието интергрира контрастни музикални произведения: Фабрицио Касол — „Кончерто гросо за чело, DJ и симфоничен оркестър“, Самуел Барбър — „ Адажио за струнен оркестър“ и авторски финал за чело, DJ, хор и голям симфоничен оркестър, съвремененно танцово изкуство, сценография и светлинен пърформанс.

Диригентът Виктор Илиев е работил в Люксембург, Лондон, Румъния, Виена, Хамбург, Берлин. Той е носител на наградата за композиция Албан Берг, Виена 2001 г. В момента работи върху втората си опера “Parsifal Incerto” по поръчка на Grand Theatre du Luxembourg.

Източник: PodTepeto.com

Comments