Новини

02/06/2017

От Пловдив стартира обучението на светлинни дизайнери на световно ниво

Първият от поредица майсторски класове по светлинен дизайн се проведе от 30 Май до 01 Юни в Националната Гимназия за Сценични и Екранни Изкуства Пловдив.  Майсторският клас се организира от Фондация „Спектра“ в партньорство с националната гимназия, а участие в него взе световноизвестният светлинен дизайнер Давид Дьобрине.

Тридневният практически курс по светлинен дизайн в Пловдив, отбеляза началото на мащабна международна инициатива, организирана от  фондация „Спектра“ за младежки културен обмен и обучение между институции в България, Франция и САЩ. Давид Дьобрине запозна учениците, както и студенти от АМТИИ с особеностите на сценичното осветление в различните държави. Представи своята работа по световните сцени, както и сподели истории от личния си професионален опит, които плениха младите участници. Учениците имаха възможността да участват в серия от практически упражнения, както и да работят съвместно с Давид Дьобрине върху свои интерпретации на „Ромео и Жулиета“.

За Давид Дьобрине:

Давид Дьобрине започва своята кариера като лайт дизайнер едва 22 годишен паралелно с обучението си в Университета в Лион, Франция. Работи в сферата на театър, опера и танц  с едни от най-известните имена като Лусинда Чайлдс, Ричард Брюнел и много други, както и на сцени като: Комеди Франсез, Оперите в Лион, Манхайм, Виисбаден, Рин, Гранд театър Люксембург, както и за престижния фестивал Екс ън Прованс.

Давид Дьобрине е и преподавател по драматично осветление в университета INSA в Лион. Наскоро реализира мащабен проект по покана на двореца Версай за представянето на мултимедиен спектакъл по случай ежегодния традиционен бал и празненства в двореца. Също, за втора година е артистичен съветник и главен художник по осветлението за корпоративните събития на фирми като Хермес и Луи Вюитон.

В България е по покана на Фондация Спектра и диригента и композитор Виктор Илиев , с които партнира по множество международни проекти.

Comments